fbpx
Blog

5 tipov, ako správne naporcovať celé KURA

Vyhadzovanie potravín je rovnako zbytočné, ako plytvanie peniazmi. Naučte sa s nami spracovávať celé kurča tak, ako to vedeli naše babičky. Pokiaľ ho totiž kúpite celé, a nie naporcované, kilogram mäsa vyjde až na polovicu ceny.

1. Základom je ostrý nôž

Na spracovanie kurčaťa použite ostrý nôž alebo špeciálne nožnice na mäso. Nožom pozdĺž svalu oddeľte stehná. Čepeľou nájdite bedrový kĺb a zatlačte medzi kosti. Stehná potom už odrežete bez použitia sily.

Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna.

2. Ako na porcovanie krídel?

Podobne oddeľte krídla. Ak ich chcete piecť, je dobré odkrojiť im špičky, ktoré sa ľahko pripália. Krídla môžete upiecť samostatne alebo ich pridať do polievky či vykostiť.

Křídla oddělte podobně jako stehna.

3. Koža: Nechať alebo odstrániť?

Trup uprostred narežte, aby ste prsné svaly oddelili od seba. Kožu neskladajte, napríklad prírodný plátok je oveľa chutnejší s ňou.

Aby se prsní svaly oddělily od sebe, je potřeba je naříznout.

4. Čo s hrudnou kosťou?

Ak mäso z pŕs bude potrebné krájať, oddeľte zospodu aj hrudnú kosť. Na pečenie je ale lepšie ju nechať, mäso bude šťavnatejšie.

Aby se prsní svaly oddělily od sebe, je potřeba je naříznout.

5. Zbytky použite na prípravu polievky

Z odrezkov a skeletu pripravíte skvelú polievku. Všetky kúsky mäsa a kostí dajte do veľkého hrnca, pridajte koreňovú zeleninu a korenie. Zalejte vodou a akonáhle sa voda začne variť, stiahnite na najnižší plameň. Po 2 hodinách preceďte a vývar použite do polievky.

Kuřecí vývar je skvělý základ každé polévky.

VIDEO: Nechápala, ako to, že ich dom voňal tak krásne. Až spoznáte tento jednoduchý trik, vyskúšate to tiež!

Spoznajte lacný, rýchly a jednoduchý návod, ako si urobiť svoj vlastný osviežovač vzduchu do vašej domácnosti.

Budete na to potrebovať len jednu nádobku – v prvej variante bez viečka, ale za to do nej budete potrebovať sviečku a v druhej variante použijete pohár s viečkom, napríklad nejakú fľaštičku na zaváranie.

Do násoby následne nasypte sódu bikarbónu a prilejte nejaký esenciálny voňavý olej podľa vášho výberu, ktorý kúpite na každom rohu.

V prvej variante do zmesi vložíte sviečku, zapálite a je to hotové. V druhej najskôr urobíte do viečka dieru a následne nasypete rovnaký obsah zmesi, ako v prvej variante. Tu sviečka nie je potrebná.

VIDEO s jednoduchým návodom nájdete na druhej strane:

15 skvelých receptov, vďaka ktorým už budete vedieť čo navariť na nedeľu

Určite poznáte ten pocit, keď v sobotu rozmýšľate, aký chutný nedeľný obed pripravíte.

Vyriešili sme to za vás a zozbierali sme pre vás 15 skvelých receptov, ktoré sú ideálne na nedeľu.

1. Sviečková na smotane s bravčovým karé a brusnicami

Budeme potrebovať: 1 kg bravčové karé bez kosti, 2 PL plnotučná horčica, mleté čierne korenie, 3 ks stredne veľké mrkvy, 2 ks petržlen, 3 strúčiky cesnak, 1 ks cibuľa, soľ, 1 dl studená voda, 1 PL hladká múka, 2 ks bobkový list, 1 téglik smotana na šľahanie 33%, 1 ks knedľa, brusnice, smotana kyslá.

Postup:

Bravčové v celku očistíme a umyjeme. Posypeme korením a potrieme horčicou. Nádobu uzavrieme alobalom a dáme do chladničky (na noc alebo pár hodín). Na oleji spražíme nakrájanú cibuľku spolu s cesnakom do peny a celý kus mäsa opražíme z každej strany. Zalejeme vriacou vodou z konvice a pridáme bobkové listy. Očistené a nakrájané mrkvy a petržleny pridáme k mäsu. Varíme cca hodinku/hodinku a pol. Mäso vyberieme a nakrájame ostrým nožom na plátky. Bobkové listy z hrnca vyberieme. Vývar z hrnca rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a postupne pridávame smotanu. Vrátime na sporák, zohrejeme a zahustíme vodou a múkou. Osolíme podľa chuti. Podávame s knedľou, kyslou smotanou a brusnicami.

2. Kura pečené na jablkách

Budeme potrebovať: 1 ks kurča, 2 ks jablko, 2 ks šalotka, 300 ml kurací vývar, 2 PL med, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, trochu masla.

Postup:

Rúru dáme vyhriať na 200 °C. V panvici si rozpustíme maslo. Kura umyjeme, osušíme, dochutíme soľou a korením zvnútra aj zvonku. Do pekáča nakrájame jablká, na väčšie kúsky šalotku a pridáme kura. Všetko pokvapkáme rozpusteným maslom, prelejeme vývarom s medom. Pečieme prikryté pri teplote 180 °C cca 40 minút, potom kura odkryjeme a dopečieme.

Závarky a vložky do polievok – domáce sú tie najlepšie!

Dnes sa vrhneme na prípravu domácich závariek do polievky, ktorých základom je múka a vajcia. Či už sa jedná o polievkové rezance alebo mrvenicu, polievka môže byť vďaka domácej závarke zakaždým iná, lepšia a chutnejšia.

Nie sú rezance ako rezance! Tie domáce sú naj!

Možno tiež v pamäti s chuťou zapátrate po babičkiných rezancoch v polievke, ktoré sa rozpadali na jazyku. Že ste ich ešte neskúšali sami pripraviť? Tak ťažké to nie je. V dnešnom článku sa vrhneme na výrobu práve tak dobrých domácich polievkových rezancov a ďalších vložiek do polievky, ktoré majú v slovenskej kuchyni svoju tradíciu.

Recept na babičkiné polievkové rezance

Na rezance budeme potrebovať:

300 g hrubej múky

2 vajcia

4 lyžice vody

Múku preosejeme na dosku, doprostred urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajcia a pridáme 4 lyžice vody. Cesto najprv spracovávame dlhým nožom a potom rukami, až je dostatočne tuhé. Potom cesto rozvaľkáme na 3 – 4 veľké a tenké placky. Cesto prehodíme cez sušiak na bielizeň, alebo pokojne len cez stoličku s utierkou. Necháme dôkladne oschnúť.

Oschnuté cesto nakrájame na pruhy asi 3 cm široké a poukladáme na seba. Ostrým nožom krájame veľmi tenké rezance, ktoré opäť necháme preschnúť, potom už len rezance varíme v osolenej vode asi 5 minút.

Tipy k príprave domácich rezancov do polievky

Málo pevné rezancové cesto síce jednoduchšie rozvaľkáme, ale bude oveľa dlhšie schnúť. Cesto na rezance nesolíme práve z dôvodu dlhšieho sušenia.

Z cesta na rezance môžeme tiež vykrajovať rôzne menšie tvary.
Placku cesta na rezance možno potrieť bielkom a preložiť, formičkou z neho vykrajovať malé kolieska a tie potom na oleji dozlatista osmažiť. Cesto sa pri smažení nafúkne – to následne podávame ako prílohu k polievkam zvlášť v miske.

Do cesta na rezance môžeme pridať lyžicu paradajkového pretlaku, špenátu alebo nasekaných byliniek. Cesto získa na farbe aj na chuti.

Cestoviny do polievok varíme vždy zvlášť vo vode či vo vývare, scedíme, prepláchneme a až potom vkladáme do polievky. Len tak polievka zostane číra a nezíska múčnu príchuť.

Na 1,25 l polievky použijeme 40 – 50 g usušených cestovín.
Cestoviny, ktoré ukladáme do krabičky a hneď nepoužijeme na varenie, necháme pred uskladnením ešte dôkladne preschnúť.

Mrvenica, liate cesto, vaječná usadenina aj odrobinky – všetko krok za krokom na druhej strane!

Vynikajúca pizza, z ktorej nebudete mať výčitky: Bez múky, s cuketovým cestom

Aj vy máte radi pizzu, ale vždy, keď si ju máte chuť objednať máte výčitky svedomia, že priberiete? To už mať nemusíte.

Predstavujeme vám recept na výbornú pizzu z ktorej nepriberiete, budete si ju môcť vychutnávať bez výčitiek, skrátka jesť jesť jesť.

INGREDIENCIE:

CESTO:

2 ks cuketa

4 ks vajce

80 g tvrdý nízkotučný syr

soľ

2 ČL granulovaný cesnak

OBLOŽENIE:

syr strúhaný nízkotučný

morčacia šunka

saláma

kukurica

šampiňóny

kečup na potretie

oregano

bazalka

majoránka

soľ

5 receptov na dokonalé talianske cestoviny, ktoré si zamilujete

Talianska kuchyňa patrí jednoznačne medzi tie najlepšie a má milovníkov po celom svete. K najpoužívanejším surovinám, bez ktorých si Taliani dobré jedlo ani nevedia predstaviť, sú mäso, syry, ryby a samozrejme cestoviny.

Cestoviny patria medzi veľmi obľúbené a rýchle jedlo. Aj zdanlivo nenáročné jedlo môže byť dokonalou pochúťkou ak viete, ako ho pripraviť. O varení sa hovorí, že je to kumšt. Na to, aby človek navaril dobre, musí mať nielen vyvinuté chuťové poháriky, ale aj cit, srdce a lásku ku kuchyni.

1. Spaghettini s brokolicou

Budete potrebovať:

175 g spaghettini (tenké špagety, sú chutnejšie, ale môžete použiť aj klasické špagety)

250 g brokolice

3 PL olivového oleja

100 g čiernych olív

50 g tvrdého syra

1 strúčik cesnaku

soľ

Postup:

Cestoviny si uvaríme na spôsob “al dente”. Pretlačený strúčik cesnaku podusíme na olivovom oleji, vložíme brokolicu rozdelenú na menšie ružičky a smažíme na miernom ohni približne 5 minút. Pridáme nasekané čierne olivy.

Zmes s brokolicou a olivami zmiešame s uvarenými cestovinami a krátko ohrejeme na miernom ohni.

Servírujeme vo veľkom hlbšom tanieri, ozdobené nastrúhaným syrom. Dobrú chuť!

Pečené zemiaky plnené zmesou syra, cesnaku a cibuľky s vajíčkom navrchu: Chutná večera, hotová behom chvíľky

Dnešný recept zahŕňa výbornú zmes syra, cibule a cesnaku, ktorou sú naplnené zemiaky. Vršok uzatvára celé vajíčko, ktoré je posledným dielom zemiakovej skladačky.

Rýchla večera, pri príprave ktorej nespotrebujete ani veľa riadu.

Ingrediencie

2 veľké zemiaky

1 stredná cibuľa, nakrájaná

4 malé vajíčka

4 strúčiky cesnaku, jemne pokrájané

100 g syra, nastrúhaného

2 lyžice olivového oleja/1 lyžicu masla

čerstvá pažítka, pokrájaná

soľ a mleté čierne korenie

Tento fantastický recept na zapečený chlebíček jsem našla nedávno a odkdy jsem ho vyzkoušela, žádnou jinou slanou pochoutku už nepřipravuji

Rodinné oslavy, narozeniny, svátky – na všechny tyto schůzky vždy hledáme recepty na slané pochoutky. Já jsem nedávno našla tento na zapečený chléb s česnekem. Je to rychlý jednoduchý recept. Potěšilo mě, že potřebujete jen pár surovin, které máte většinou vždy doma.

Budeme potřebovat:

3 hlavy většího česneku

2 polévkové lžíce olivového oleje

1/2 hrnku změklého másla

1 chléb bílý nebo černý – výběr je jen na vás

1 hrnek nastrouhaného sýra

2 polévkové lžíce nasekané petrželky

špetku soli na dochucení

Postup:

Pokud máme všechny suroviny připravené, můžeme začít s přípravou.

1. První věc, kterou musíte udělat, je vybrat máslo z chladničky a nechat ho změknout při pokojové teplotě. Následně si nechte nahřát troubu na 170 °C.

2. Česnek si očistíme a z vrchní strany kousek odřízneme tak, abychom viděli jednotlivé stroužky.

3. Na plech si dáme alobal, který potřeme olivovým olejem a poklademe česnek. Pečeme asi 50 minut při 170 °C. Česnek nám pečením změkne a nabude úplně jinou chuť než když je čerstvý.

4. Když je česnek upečený, necháme ho vychladnout. Pak česnek očistíme, nadrobno pokrájíme a smícháme ho s nastrouhaným sýrem, máslem a petrželkou.

5. Pokud potřebujete dochutit, přidejte špetku soli.

6. Chléb si nakrájíme na plátky a každý kus potřeme připravenou směsí.

7. Takto připravený chléb poklademe na vymazaný plech a necháme péct 3-4 minuty při teplotě 240 °C.

Tip od nás: Když už necháváte zapéct chléb a máte k dispozici na své troubě funkci gril, použijte ji. Chléb bude chutnější a pěkně se propeče.

Jak využít starý chléb? Zapomeňte na obyčejný chléb ve vajíčku: Vyzkoušejte tuto pochoutku a už se jí nevzdáte

Každý z nás má jednou za čas doma starší chléb, který již na konzumaci není vhodný. V takovém případě volíme alternativu chleba ve vajíčku. Pokud jste již ale z této klasiky přejezený, vyzkoušejte tyto skvělé muffiny se zakysanou smetanou.

Celkový recept je velmi jednoduchý, potřebujete na něj jen pár surovin.

Budete potřebovat:

5 krajíců starého chleba

2 šálky kysané smetany

2 stroužky česneku

4 vejce

250g mozzarelly

podle chuti sůl a pepř

Jak na to?

Postup:

Chléb nakrájejte na menší kousky. V misce smíchejte vejce, zakysanou smetanu, mozzarellu, česnek, sůl a pepř. Do vajíčkové směsi přimíchejte chléb.

Připravte si formu na muffiny, jakou velikost zvolíte je jen na vás. Formu potřete máslem nebo olejem a navrstvěte vajíčkovou směs.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 200 stupňů asi 15 minut.

Kúpili ste u mäsiara tvrdšie mäso? Jednoduchý trik, vďaka ktorému bude opäť mäkké a jemné

Keď pripravujete steaky, bifteky alebo inak upravené mäso na panvici, najdôležitejší je vždy vhodný výber mäsa, ktoré je samozrejme čerstvé, mäkké a vlákna sú dostatočne pružné. Čo však robiť v prípade, ak kúpite mäso, ktoré je tvrdšie, ako by ste chceli? Nič nie je stratené.

Ak ste kúpili tvrdé mäso, nezúfajte. Poznáme možnosť, ako ho rýchlo a jednoducho obmäkčiť. Existuje na to množstvo spôsobov. Napríklad Masajovia položia kus hovädzieho na mravenisko. Kyselina mravčia skvele zmäkčí mäso. Ale, vtipy stranou. Spôsob je to výborný, ale v dnešnej dobe sa asi veľmi nehodí.

K tomu, aby sme mäso zmäkčili, budeme potrebovať kúsok mäsa a soľ.

Ako zmäkčiť mäso

maso-tipy1

Položte mäso na suchú a čistú panvicu. Posypte ho po celej dĺžke morskou soľou alebo inou hrubozrnnou soľou.

Ďalej pokračujte podľa hrúbky kusu mäsa. Kuchár radí, že na hrúbku 2,5 cm, treba mäso nechať odpočívať asi 1 hodinu. Takže, ak máme mäso s hrúbkou 7,5 cm, musíme ho nechať
odpočívať 3 hodiny. Potom ostáva len trpezlivo čakať.

maso-tipy2