Predkrmy a prílohy Domáce maslo zvládne každý: Oplatí sa pripraviť si ho doma?

Domáce maslo zvládne každý: Oplatí sa pripraviť si ho doma?

Cena masla v posledných týždňoch stúpa a pokiaľ vás nebaví sledovať akcie a zásobovať mrazák, a radšej si pochutnáte na pečive s čerstvým maslom, nie je nič jednoduchšie, ako vyrobiť si ho doma. Okrem toho, že je chutnejšie a môžete si doňho pridať čokoľvek chcete, hlavným argumentom je, že vás za určitých okolností vyjde lacnejšie než to kupované!

Na výrobu domáceho masla nepotrebujete nič iné, len dve smotany na šľahanie. No pozor! Kupujte len čerstvú, nie trvanlivú! Smotana by okrem toho mala mať minimálne 30% tuku, pretože v tomto prípade platí pravidlo, čím viac, tým lepšie.

Ideálne je, ak má smotana izbovú teplotu. Nalejte ju do vyššej nádoby a začnite šľahať pomocou ponorného mixéru. V momente, kedy budete mať krásne kopčeky šľahačky, ktorú by ste použili na dezerty alebo na jahody, neprestávajte šľahať.

To, čo potrebujete je, aby sa smotana zrazila a tuk sa tak začal pomaly oddeľovať od podmaslia. Pokračujte v šľahaní, kým sa podmaslie oddeľuje a postupne ho zlievajte. Môžete ho vypiť alebo použiť napríklad na upečenie domáceho chleba.

Akonáhle už šľaháte iba hustú hmotu, vyklopte ju a nad drevenou doskou premývajte studenou vodou, aby sa z nej odstránilo všetko podmaslie a dostali ste kompaktný hladký bochníček. Takto pripravené maslo dajte do alobalu alebo do potravinovej fólie.

Bylinkové i slané maslo za pár korún

Pokiaľ je domáce maslo ešte mäkké, neváhajte a upravte si ho podľa svojej chuti. Jednoducho do neho pridajte soľ alebo cesnak či bylinky a pripravte si slané alebo bylinkové maslo, ktoré je v obchodoch výrazne drahšie, než maslo neochutené.

Ako na to? Čerstvé bylinky umyte a nasekajte na čo najdrobnejšie kúsky. Cesnak prelisujte a zmiešajte so štipkou soli alebo použite sušený. Všetky zvolené ingrediencie pridajte do misky s mäkkým maslom a niekoľko minút dôkladne miešajte. Hotové maslo uložte na hodinku do chladničky, potom ho dajte do potravinárskej fólie a vytvarujte z neho bochníček. Zabaľte do alobalu a uložte do chladničky. Bylinky kombinujte podľa toho, čo vám chutí najviac.

Dobrú chuť!