Polievky Červená repa, špenát, mrkva: Farebné jarné polievky na obed aj večeru

Červená repa, špenát, mrkva: Farebné jarné polievky na obed aj večeru

Jarné počasie sa nám chvíľami prezlieka do letného, ale obdobie záplavy čerstvej domácej zeleniny je ešte len pred nami. Napriek tomu nám zeleninári majú čo ponúknuť.

Užívať si môžeme červenú repu, bylinky, baby špenát, karotku alebo reďkovky. Skúste ich dať do polievky, ktorá smelo poslúži aj ako hlavný chod.

Pikantná mrkvová polievka so semienkami

Pikantní karotková polévka

Ingrediencie na 4 porcie:

1 cibuľa

400 g karotky

1-2 zemiaky

2 lyžice repkového oleja

1 lyžica korenia rás el hanout

kurací vývar (nemusí byť)

2 cm zázvoru

2 strúčiky cesnaku

1 červená čili paprička

1 zelená chilli paprička

soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

orestované sezamové a ľanové semienka

čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Karotku a zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky.

Do hrnca nalejeme olej a rozpálime ho. Potom prisypeme cibuľu a orestujeme ju. Zasypeme korením, necháme rozvoňať, pridáme nakrájanú karotku aj zemiaky a zľahka opečieme.

Zalejeme vodou alebo vývarom a privedieme k varu. Podľa potreby osolíme. Potom znížime teplotu a varíme asi 15 minút.

Medzitým ošúpeme a nastrúhame zázvor. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Zázvor aj cesnak pridáme do polievky a ešte asi 10 minút povaríme.

Keď sú zemiaky aj karotka mäkké, polievku rozmixujeme a podľa potreby ešte zriedime vývarom či vodou. Dáme znovu na mierny plameň prehriať.

Krátko pred dokončením pridáme do polievky nakrájané chilli papričky a dochutíme ju čerstvo mletým čiernym korením. Na tanieri zdobíme čerstvými bylinkami a orestovanými semienkami.